Kultúra

Články 1 - 5 / 5

Prišiel k nám Mikuláš....

9. decembra 2022 do našej obce zavítal Mikuláš v sprievode verných spoločníkov – anjela a čerta. Prišiel na voze ťahanom koňmi. Deti ho netrpezlivo vyčkávali a mali preňho pripravené veršíky i pesničky. Odmenou im bol balíček plný dobrôt. Veríme, že o rok k nám príde opäť.

Pre foto klikni na viac…

dátum aktualizácie: 12.02.2023 | počet zobrazení: 20 646

Aj v roku 2022 sme rozsvietili vianočný stromček v centre obce

Štvrtá adventná nedeľa znamená, že čas Vianoc je už veľmi blízko. Starosta obce a poslanci obecného zastupiteľstva nám tento sviatočný deň spríjemnili krásnou akciou – Rozsvietením vianočného stromčeka, ktorá bola spojená s Vianočnými minitrhmi, kde sa so svojimi výrobkami predstavili žiaci z našej základnej školy, ale aj šikovné a tvorivé žienky z obce. Podujatie otvorili žiaci krásnym vianočným vystúpením. Následne nám zaspievala folklórna skupina Modranka. Všetci sa mohli v tento mrazivý deň zohriať punčom či teplým čajom a nechýbalo ani sladké občerstvenie. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tomto milom a príjemnom podujatí.

dátum aktualizácie: 12.02.2023 | počet zobrazení: 20 120

Tvorba rodáka PaedDr. Jozefa Dzurjaka

Pár básní z tvorby rodáka PaedDr. Jozefa Dzurjaka a Pieseň s textom básne – Každý má svojho anjela…

https://www.youtube.com/watch?…

dátum aktualizácie: 08.05.2023 | počet zobrazení: 20 706

Modranské fašiangové hody 2024

Každoročne, už niekoľko rokov, sa v našej obci organizuje pekná akcia nazývaná – Fašiangové hody. Na tejto akcii sa stretne množstvo ľudí, ktorí majú v obľube nielen zabíjačkové špeciality, ale aj dobrú zábavu.

O kultúrny program sa aj tento rok postarala naša folklórna skupina Modranka, ktorá si nacvičila nové zaujímavé pásmo. Vystúpenie zahŕňalo rôzne jesenné aktivity, ktorými žili ľudia v minulosti. V scénke bolo poukázané ako sa niekedy nakladala kapusta, varila domáca pálenka a ako sa vyprevádzali regrúti na vojnu.

Na ochutnávke boli rôzne zabíjačkové špeciality ako tlačenka, slaninka ,varený bôčik, ale aj vynikajúce klobásky a jaternice. Šikovné žienky z obce napiekli domáce koláče rôznych druhov , ktoré si prítomní veľmi pochvaľovali.

Atmosféru tohto fašiangového popoludnia umocnili aj regrúti spolu s chlapmi so skupiny Modranka, ktorí s harmonikárom chodili pomedzi stoly a spievali naše typické ľudové piesne spolu s hosťami.

Keď sa podujatie chýlilo pomaly ku koncu, niektorí mladší aj starší občania sa zišli ešte na tanečnom parkete a dobre si zatancovali. Sme presvedčení, že všetci, ktorí sa týchto fašiangových hodov zúčastnili, odchádzali s príjemnými pocitmi a vrátia sa o rok zas.

dátum aktualizácie: 31.05.2024 | počet zobrazení: 5 982

Ako sme stavali máj v roku 2024

Podvečer 30.4.2024 sa v našej obci uskutočnilo stavanie mája v centre obce. Tak ako v mnohých obciach v okolí, tak aj my sa snažíme dodržiavať túto peknú tradíciu a mesiac máj si už bez krásneho mohutného stromu vyzdobeného farebnými stužkami ani nevieme predstaviť. V úvode podujatia nás privítal pán starosta Ing. Mgr. Ondrej Milčo, MBA, ktorým poďakoval zúčastneným , zato, že si našli čas , odložili povinnosti a prišli. Pripravený vysoký smrek ozdobili farebnými stužkami ženy z našej folklórnej skupiny Modranka. Naši obecní hasiči a poslanci obce mali čo robiť, aby statný strom dostali na to správne miesto, no skúsení chlapi to zvládli. Pre všetkých bolo pripravené chutné pohostenie v podobe párok, sladkých závinov, buchiet a lahodného vínka. O kultúrny program sa postarala naša Modranka s novými členmi, ktorými sú mladí chlapi z obce, tzv. regrúti, ktorí sa svojim spevom osvedčili už na februárových zabíjačkových hodoch. Po programe pokračovala zábava v kultúrnom dome, kde nám do tanca zahrala skupina Geroc´k. Každý kto mal chuť si dobre zatancovať si prišiel na svoje. Ďakujeme všetkým, čo sa podieľali na príprave akýmkoľvek spôsobom. Dúfame, že sa pri tejto akcii budeme stretávať naďalej ešte vo väčšom počte.

dátum aktualizácie: 07.09.2024 | počet zobrazení: 3 904

Články 1 - 5 / 5

Modra nad Cirochou

Kontakt:

Modra nad Cirochou 111
067 82   Dlhé nad Cirochou
Slovenská republika


Počet návštev od 18.09.2011: 5719369
Počet návštev dnes: 1034
Technický prevádzkovateľ: K3 GROUP, s.r.o.
Za obsah zodpovedá: Obec Modra nad Cirochou